Σχετικά με τον Λ. Ρον Χάμπαρντ

Λ. Ρον Χάμπαρντ – Προφίλ Βιογραφίας

Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ είναι γνωστός συγγραφέας και ο Ιδρυτής της Σαηεντολογίας. Τα έργα του έχουν εκδοθεί σε 52 γλώσσες με εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα. Παρ’ όλα αυτά εκατομμύρια άνθρωποι τον θυμούνται ως έναν μεγάλο ανθρωπιστή, ο οποίος μετά από μισό αιώνα μετατροπής της έρευνας σε μέθοδο για την βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης, άφησε πίσω του ένα κληροδότημα που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων με άπειρους τρόπους. Αυτό το κληροδότημα καταγράφεται μέσω ενός τεράστιου όγκου έργων που κυριολεκτικά αποτελείται από εκατομμύρια λέξεις.

Γεννημένος στο Τίλντεν, Νεμπράσκα, στις 13 Μαρτίου του 1911, o Λ. Ρον Χάμπαρντ πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην άγρια δυτική Μοντάνα κάνοντας. Κατεχόμενος από σπάνια περιέργεια, μια περιέργεια που κινητοποίησε την εθνολογική εξέταση 21 φυλών και πολιτισμών και η οποία τον ενθάρρυνε στα εφηβικά του χρόνια να ταξιδέψει στην Κίνα, που τότε ήταν μια απόμακρη περιοχή την οποία ελάχιστοι Δυτικοί είχαν δει. Είχε ταξιδέψει πάνω από 250 χιλιάδες μίλια στα 19 του, χωρίς τη βοήθεια εμπορικών πτήσεων.

Μέχρι να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον το 1930, για να σπουδάσει μηχανολόγος, ήταν ξεκάθαρο ότι είχε ήδη ξεκινήσει το έργο της ζωής του: μια αναζήτηση για απαντήσεις στα πιο περίεργα προβλήματα του ανθρώπου και τη δημιουργία μια λειτουργικής τεχνολογίας ώστε να βελτιωθούν όλες οι πλευρές της ζωής.

Παρότι μια ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των επιτευγμάτων του θα χωρούσαν σε ένα ολόκληρο βιβλίο, υπάρχουν κάποια που είναι κατάλληλα για αναφορά εδώ.

Το ενδιαφέρον του για την εκπαίδευση και τα προβλήματα που σχετίζονται με την μετάδοση της γνώσης ξεκίνησε νωρίς. Στην ηλικία των 15 δίδασκε παιδιά στο Τσαμόρο του Γκουάμ, χρησιμοποιώντας τις ιδιαίτερες μεθόδους που ανέπτυξε – προάγγελος των τομών που θα έκανε στον τομέα της εκπαίδευσης και της μελέτης. Τότε, ενώ βρίσκονταν στο Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο κ. Χάμπαρντ εκπαίδευσε το πληρώματα πλοίων και ανέπτυξε κάποιες από τις τεχνικές προετοιμασίας πριν από τη μάχη που ακόμα χρησιμοποιούνται σήμερα, μετατρέποντας ακατανόητα τεχνικά εγχειρίδια σε αποτελεσματικό υλικό εκπαίδευσης για μέλη των ένοπλων δυνάμεων στην πλοήγηση.

Το 1950 είπε ότι «Τα παιδιά του σήμερα θα είναι η ανθρωπότητα του αύριο”, και προειδοποίησε ότι η κοινωνία αυτοκαταστρέφονταν μέσα από το ίδιο του το εκπαιδευτικό σύστημα – μία πρόγνωση που απεδείχθη εφιαλτικά ακριβής. Δεν ήταν φιλόσοφος της πλάκας, ο κ. Χάμπαρντ προσπαθούσε να λύσει αυτά τα προβλήματα καθώς κλιμακώνονταν σε κρίσεις με το πέρασμα του χρόνου. Τα επιτεύγματά του συμπεριλάμβαναν ένα σημαντικό όγκο δουλειάς, που έγινε γνωστό ως η Τεχνολογία Μελέτης. Συμπεριλαμβάνει τις ανακαλύψεις του με τους βασικούς λόγους που οι φοιτητές δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ένα θέμα και τα εμπόδια στην πλήρης κατανόηση ενός θέματος. Ανέπτυξε μεθόδους με τις οποίες ο οποιοσδήποτε μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητά του να μάθει ή να εφαρμόσει τα όσα έχει μελετήσει. Σήμερα, η Τεχνολογία Μελέτης χρησιμοποιείται σε σχολεία σε όλο τον κόσμο και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του Κολεγίου Διαχείρισης Χάμπαρντ, το οποίο την αξιοποιεί πλήρως σε όλα του τα μαθήματα, προς όφελος των φοιτητών.

Επίσης το 1950, αφότου αντιλήφθηκε ότι η διαχείριση τότε ήταν ασυνεπής και αυθαίρετη, ο κ. Χάμπαρντ στράφηκε προς εκείνη την κατεύθυνση. Το πρώτο του βιβλίο με αυτό το θέμα, Πως να Ζεις Ενώ Είσαι Στέλεχος, εκδόθηκε το 1953 και αναγνώριζε ότι ο αληθινός ρόλος ενός στελέχους ήταν ο σχεδιασμός και η εποπτεία και εξηγούσε λεπτομερώς ένα σύστημα επικοινωνίας για οποιοδήποτε γραφείο ή οργανισμό. Το βιβλίο ήταν ένα εγχειρίδιο επικοινωνίας κατάλληλο για οργανισμό οποιουδήποτε μεγέθους. Μετά από τρία χρόνια, το βιβλίο Τα Προβλήματα της Δουλειάς απομόνωνε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν όλοι στη δουλειά του, από τον εργάτη στον διευθύνοντα σύμβουλο, και παρουσίαζε μεθόδους που όλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ώστε να ανακτήσουν τον ενθουσιασμό τους στη δουλειά.

Το 1965, μετά από χρόνια έρευνας σχετικά με τις μορφές και τις λειτουργίες οργανισμών, ο κ. Χάμπαρντ ανακοίνωσε την ανάπτυξη του Οργανογράμματος Επτά Κλάδων, μια μεγάλη πρωτοπορία που παρουσίασε το πιο πετυχημένο διαχειριστικό πρότυπο για λειτουργία ομάδας οποιουδήποτε μεγέθους. Αυτοί οι εφτά κλάδοι, οι οποίοι χωρίζονται περαιτέρω σε τμήματα, συμπεριλαμβάνουν όλες τις ενέργειες που εκτελούνται – ή θα έπρεπε να εκτελούνται – σε οποιαδήποτε οργάνωση. Πράγματι, αυτή η οργανωτική ανακάλυψη, όταν εφαρμοστεί, διασφαλίζει τη συνεχή επιτυχία και τη σταθερή επέκταση οποιουδήποτε οργανισμού.

Το πλήρες έργο του σε αυτόν τον τομέα είναι συγκροτημένο σε εννιά εγκυκλοπαιδικούς τόμους, που συμπεριλαμβάνει το έργο Σειρά Μαθημάτων Οργάνωσης για Στελέχη και άλλους τρεις τόμους, Σειρά Διαχείρισης. Σε αυτό το σετ δώδεκα τόμων, υπάρχει η τεχνολογία που εγγυάται την επιβίωση και την ανάπτυξη ομάδων από μικρές σε τεράστιες, όπως έχει αποδειχθεί από χιλιάδες επιχειρήσεις και ομάδες σε χώρες από όλο τον κόσμο για πολλές δεκαετίες.

Αφότου ολοκλήρωσε το έργο του, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου, 1986. Κατάφερε όλα όσα είχε σχεδιάσει και το κληροδότημά του συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ζωές. Ο κ. Χάμπαρντ είπε κάποτε, «Μου αρέσει να βοηθώ άλλους και το λογαριάζω ως τη μεγαλύτερη χαρά στη ζωή να βλέπω έναν άνθρωπο να απελευθερώνει τον εαυτό του από τις σκιές που σκοτεινιάζουν τις μέρες του».

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε πολλούς κλάδους χρησιμοποιούν τις αρχές του κ. Χάμπαρντ ώστε να απελευθερωθούν από αυτές τις σκιές – με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε καλύτερες και πιο παραγωγικές ζωές.

«Η ευτυχία του Ανθρώπου και η μακροβιότητα των επιχειρήσεων και των κρατών προφανώς εξαρτώνται από την οργανωτική τεχνογνωσία».

Λ. Ρον Χάμπαρντ